Євроштахетник — ідеальний паркан?

Євроштахетник — ідеальний паркан?

Будинок зустрічають по огорожі. Одним із її стильних та сучасних варіантів є металевий штахетник. Плюси такої огорожі:

• можливість встановлення на похилій місцевості;

• легкий та швидкий монтаж;

• різні варіанти зашиття паркану;

• можливість поєднання з іншими матеріалами;

• легка заміна з мінімальними затратами у разі пошкодження однієї чи кількох штахетин.

У цій статті ми розглянемо:

1. Як обрати штахетник та правильно розрахувати потрібну кількість паркану?

2. Які є варіанти зашиття огорожі?

3. Як самостійно встановити паркан з металевого штахетника?

На що звертати увагу при виборі євроштахетника?

Коли обираєте штахетник для паркану, враховуйте наступні аспекти:

1. Товщина металу. Деякі недобросовісні виробники продають здавалося б той самий штахетник, але за значно нижчою ціною. “Яка удача!”, - подумаєте ви. Але скоріше за все при виробництві використовувався занадто тонкий метал. А це в подальшому вплине на його міцність і довговічність.

2. Якість покриття. Перевіряйте покриття на наявність дефектів: відбитки, плями, заломи, глибокі подряпини (в них може з’явитися іржа через пошкодження покриття), напливи фарби тощо.

3. Умови гарантії. Виробники надають гарантійний документ на металевий штахет. Умови поширюються на такі дефекти: відшарування чи розтріскування покриття, нерівномірну локальну зміну кольору, наскрізну корозію. Важливо! Гарантія вступає в силу при дотриманні всіх умов транспортування, зберігання, експлуатації та монтажу виробів. Зазвичай гарантія на цей вид товару надається на термін 10 років.

4. Загальна композиція присадибної ділянки. Обирайте колір штахету, який буде поєднуватися з іншими металевими елементами, наприклад, покрівлею.

Ціну на євроштахетник варто порівнювати не за погонний метр, а за весь паркан. Пояснимо чому: вартість залежить від ширини планки штахетника. А в кожного виробника вона відрізняється.

Як розрахувати потрібну кількість штахетника для паркану?

Перед тим, як придбати штахетник, потрібно виконати заміри периметру, де буде стояти паркан, а також зробити прорахунки. Допомогти з останнім можуть менеджери магазину. Або можна зробити прорахунок самостійно. Для цього існує спеціальна формула: N=L/(S+D), де

N – загальна кількість євроштахетника;

L – довжина конструкції по всьому периметру;

S – ширина однієї штахетини;

D – ширина отвору між двома штахетинами.

Спробуємо прорахувати, скільки штахету нам знадобиться для паркану довжиною 10 м. При цьому ширина однієї планки 96 мм, а відстань між ними 45 мм. N=10/(0,096+0,045). У підсумку отримуємо 71 штахетину. Але! Виробники враховують можливість похибки, тому на цей випадок додається ще одна планка.

Якщо ви плануєте встановлювати двосторонній варіант металевого штахетника, то помножте отримане число на 2. Але! Відніміть від цього числа одну планку штахетника. Це тому, що вони монтуються в шаховому порядку, і одна буде зайвою.

Розрахувати потрібну довжину лаг можна, помноживши периметр паркану на 2, оскільки штахет монтується на дві поперечини зверху і знизу.

Варіанти монтажу євроштахетника

Металева огорожа зі штахету — це універсальний варіант, який можна монтувати найрізноманітнішими способами: вертикально і горизонтально, з одно- чи двосторонньою зашивкою. Другий варіант для тих, хто хоче більше приватності. А от при односторонньому монтажі територія буде більш провітрюваною.

Ви можете створити унікальний дизайн паркану. Для цього регулюйте висоту євроштахету та поєднуйте його з іншими матеріалами. Можна розмістити штахетини не тільки в рівень одна одній, а й одну вище, одну нижче. Існують також вигнуті чи увігнуті варіанти, коли штахетини розміщають від нижчої до вищої по центру.

Металевий штахетник чудово поєднується як з металевими, так і з цегляними стовпчиками, а також з блоками для паркану. Ворота при цьому можуть бути зроблені зі штахетника або ж ламелей, наприклад, “Горизонт”.

Поради зі встановлення металевого штахетника

Чим ще зручний металевий штахетник? Його легко монтувати! Процес проходить у кілька етапів і потребує мінімальної кількості інструментів.

1. Вимірюємо територію під паркан та робимо розмітку, де будуть стояти стовпчики. Їх кількість можна вирахувати, поділивши довжину огорожі на ширину прольотів. Або ж оптимальний варіант для міцності конструкції встановлювати їх на відстані не більше 2,5 м. Довжина самого стовпчика має на 1 метр перевищувати довжину паркану. Саме на таку відстань він закопується в землю для надійності.

2. Робимо ями під стовпчики за допомогою бура або лопати. Установку починаємо з кутових опор. Контролюємо процес будівельним рівнем. Регулюємо висоту та фіксуємо стовпчики бетоном з піщано-гравійною сумішшю. Робимо перерву на кілька днів для застигання.

3. Прикріплюємо лаги до стовпів. Це можна робити за допомогою Х-кронштейнів або зварювання. Верхня поперечина кріпиться на 20-30 см від верху. Нижню найкраще кріпити на відстані півметра від поверхні ґрунту. Важливо! Вам не достатньо буде двох лаг, якщо висота огорожі 1,7 м або більше. Потрібно додати ще одну посередині. Після кріплення лаги покриваються ґрунтовкою.

4. Монтуємо планки штахетника. До попередньо зведеного каркаса саморізами кріпимо штахетник. Тут вам знадобиться шуруповерт або дриль. Після установки першої планки радимо робити розмітки для наступних за допомогою рулетки і маркера. Контролюємо процес будівельним рівнем.

Якщо установлюємо штахетник у два ряди, то планки зі звороту прикручуються напроти проміжків.

Порада! Пам’ятайте про заглушки для стовпів. Вони вбережуть ваш паркан від потрапляння води та передчасної корозії.

Металевий штахетник від виробника Astra company

Іноді люди думають, що виготовляється штахет із профнастилу. Хочемо вам нагадати, що це окремі вироби. Вони обоє робляться із тонколистової прокатної сталі з полімерним покриттям, але на різних верстатах. Ці два види огорожі монтуються за схожим принципом, проте характеристики у них різні. Штахетник — це зазвичай більш легка і повітряна конструкція з низькою парусністю. А профнастил натомість забезпечує більшу приватність і закритість території. Кожен обирає паркан відповідно до своїх потреб і вподобань.

Astra company пропонує вам різні варіанти огорожі власного виробництва. Євроштахетник купити можна в різноманітних товщина і кольорах, у глянці чи в маті. Також є принти: камінь, світле і темне дерево. Ширину однієї планки пропонуємо єдину — 96 мм. Форма штахетника трапецієвидна.

Для комплектації паркану ми маємо зручний омега профіль власного виробництва, який зручно використовувати для поперечних лаг. Його перевага в тому, що він не потребує додаткового фарбування чи ґрунтування.

Менеджери Astra company безкоштовно зроблять прорахунок по вашому об’єкту. А також допоможуть визначити потрібну кількість штахетник планок для вашої огорожі. Ваше замовлення ми виготовимо за 1-2 дні.

Штахетник для паркану є одним із найуніверсальніших варіантів. Це класична огорожа, але зроблена із сучасних матеріалів — тонколистової сталі з полімерним покриттям. Його основні переваги у різних варіаціях монтажу та в можливості самостійної установки паркану.