Утеплюємо будинок мінеральною ватою своїми руками

Схема утеплення даху

Необхідні матеріали:

• утеплювач;

• цвяхи;

• рівень;

• міцна нитка;

• пароізоляційна мембрана;

• клейка стрічка.

1. Підбираємо товщину мінвати для утеплення даху. Для цього потрібно знати висоту крокви. Наприклад, якщо вона дорівнює 20 см, то утеплювач товщиною 10 см можна розміщувати у два шари.

2. Робимо каркас. По низу крокви набиваємо цвяхи з проміжком 15 см один від одного. Міцну нитку зашнуровуємо на кожен цвях. Важливо! Вона повинна витримувати вагу вати і не провисати.

3. Лист мінвати має бути на 1,5-2 см ширшим від отвору між кроквами. Важливо не натрамбовувати утеплювач у щілини. Листи потрібно укладати таким чином, щоб вони не провисали і щільно ставали до стінки крокви.

4. Після монтажу мінвати встановлюємо пароізоляційну мембрану. Це робиться зверху вниз по кроквах горизонтально. Стики додатково проклеюємо клейкою стрічкою.

Для найкращого утеплення рекомендуємо зробити металевий каркас та обшити вату гіпсокартонними листами.

Порада! Якщо скористатися тепловізором, то можна оцінити, наскільки якісно проведена теплоізоляція, чи не втратила мінеральна вата свої властивості.

Ціна на мінеральну вату для утеплення даху залежить від виду утеплювача, його товщини та щільності, а також від площі поверхні. Зробити прорахунок можна за телефоном 0 800 207 120.

Схема утеплення фасаду під штукатурку

Необхідні матеріали:

• мінеральна вата (зазвичай використовується у плитах);

• клей;

• рівень;

• дюбелі;

• сітка для армування;

• штукатурка для фасаду.

1. Готуємо поверхню до роботи. Видаляємо бруд, плями, металеві чи інші елементи, старе покриття. Наносимо ґрунтуючий шар. Порада! Використовуйте для цього щітку з прямим руків’ям (макловицю), так матеріал краще проникне в поверхню і прибереться зайвий пил.

2. Монтуємо мінвату. Укладаємо утеплювач знизу вгору. Важливо! Шви не мають співпадати, щоб не утворювалися додаткові “острівці холоду”. Першу плиту прикріплюємо в один з кутів, вона повинна спиратися на нульовий рівень. Фіксуємо утеплювач клейовим розчином. Він наноситься на вату зубчатим шпателем. Оскільки мінеральна вата у плитах важка, її додатково фіксують дюбелями.

3. Армуємо утеплювач. Це захистить його від руйнування. До цього етапу приступаємо через кілька днів після монтування мінвати. Кріплення армуючої сітки також відбувається за допомогою клею. Він наноситься на плити густим шаром, зверху вдавлюється сітка. Даємо конструкції просохнути. Наносимо шар ґрунту, який з’єднає армування і декоративну штукатурку.

4. Штукатуримо поверхню. Склад штукатурки може бути різний: силіконовий, силікатний, акриловий чи мінеральний. Цей вид робіт має окрему технологію, яка включає нанесення у кілька шарів, затирку і загладжування матеріалу. Після висихання штукатурки її можна пофарбувати.

Ціна на мінеральну вату для утеплення фасадів залежить від об’ємів робіт, товщини та щільності утеплювача, виробника матеріалу. Зробити прорахунок можна за телефоном 0 800 207 120.

Поширені помилки при утепленні фасаду мінватою

Для того, щоб забезпечити теплоізоляцію стін будинку та бути впевненим у довготривалій експлуатації мінеральної вати, потрібно уникати наступних помилок:

1. Фасад непідготовлений до робіт. Перед роботою потрібно очистити фасад від бруду та фарби, вирівняти його. Нерівна поверхня призводить до утворення пустот. У них накопичується волога, що руйнує утеплювач.

2. Погано оброблені шви. Їх потрібно надійно обробляти монтажною піною, а не клеєм, щоб холод не потрапляв через стики.

3. Порушення норм кріплення. Для кріплення мінеральної вати потрібно використовувати дюбелі з металевим осердям і пластиковою термічною головкою. Забиватися вони мають не більше, ніж на 1 см. Важливо! Обирайте саме дюбелі з металевим осердям, а не повністю пластикові, оскільки останні тріскаються на морозі.

4. Недотримання технології покриття. Мінеральну вату не можна залишати відкритою, вона руйнується під дією вологи. Важливо встановити гідрозахисний шар. Він укладається на фасад разом із сіткою, яка знаходиться всередині штукатурної суміші. Смуги сітки накладаються з напуском 5-10 см.

5. Порушення температурних норм. Незалежно від того, коли ви купили мінвату, утеплювати будинок можна лише при температурі повітря не нижче 0°С. Розчини, які при цьому наносяться, найкраще витримують температуру не нижче 5°С. Якщо знехтувати нормами, під питанням залишиться якість теплоізоляції та термін її служби.

6. Неправильна товщина утеплювача. Якщо товщини мінеральної вати недостатньо, вологе повітря буде конденсувати на стіну всередині приміщення, від чого з’являється цвіль та грибок.

Мінеральна вата від Astra company

В асортименті Astra company представлена мінеральна вата двох видів - скловата і базальтова. Кожна має свої характеристики і сфери застосування.

Мінеральна вата в рулонах або ж скловата продається площею 15 кв. м або 18 кв. м. Щільність матеріалу 9 кг/куб. м. Підходить така мінвата для утеплення даху або ж підлоги під ламінат.

Базальтова вата продається у плитах різної щільності. Товщина однієї плити може бути 5 см або 10 см. Щільність матеріалу також різна: 30 кг/куб. м, 45 кг/куб. м, 135 кг/куб. м. Базальтова вата універсальна і підходить для утеплення найрізноманітніших поверхонь. Відповідно ціна на мінвату цього виду буде вищою.

Також в Astra company ви знайдете гідро-, паробар’єри та інші теплоізоляційні матеріали.

Детальніше переглянути асортимент ви можете на нашому сайті у розділі “Будівельні матеріали” → “Гідроізоляція та теплоізоляція”. Якщо вам потрібна консультація, телефонуйте нашому менеджеру 0 800 207 120.