ОСБ плита для будівництва та декору

Одним з головних критеріїв, що висувається до сучасних матеріалів, є універсальність. Саме цим можна охарактеризувати ОСБ-плити. Тож давайте більш детально розглянемо характеристики цього матеріалу, його сфери застосування та переваги, що допоможуть вам прийняти усвідомлене рішення під час вибору.

Що таке ОСБ-плити?

Назва OSB розшифровується просто – це початкові літери слів orient strand board, які перекладаються як орієнтовано-стружкові плити. Також плити можуть називати ОСБ панелями, ОСП листами або просто ОСБ або ОСП. Рідше можна зустріти назву ЮСБІ плита.

Для виробництва таких плит береться деревна стружка або тріска, переважно із хвойних порід, але також використовують і осику, тополю і т. д. Головною відмінністю від інших стружкових плит, наприклад ДСП, є те, що OSB-плита складається з трьох шарів. У зовнішньому – тріска розташовується повздовжньо, у внутрішньому – поперечно. Завдяки чергуванню напрямків у шарах таких плит досягається їх міцність та довговічність.

Перевагою ОСБ плити є невелика вага на тлі гнучкості та міцності. При виготовленні цього матеріалу не використовуються шкідливі речовини на кшталт формальдегідів, тому їх можна використовувати у середині приміщень.

Такі плити мають високу щільність, їх можна обробляти різними способами (пиляти, свердлити, фрезерувати) і не боятися за те, що вона пошкодиться. Крім того, цей матеріал добре зберігає тепло.

ОСБ-плити – оптимальний бюджетний варіант, що допоможе вирівняти стіни та підлогу (досить розповсюджена проблема у більшості будівель), їх можна укладати під будь-яке покриття, чи то ламінат, чи килимове покриття. ОСБ-плити стійкі до деформації та сумісні з різними декоративними і облицювальними матеріалами.

Варто відзначити, що міцність OSB-плити залежить від її товщини та щільності. Чим вищі ці показники, тим вища міцність матеріалу.

Класифікація ОСБ листа

За товщиною:

OSB плита може мати різну товщину, зазвичай це:

• 6 мм;

• 8 мм;

• 9 мм;

• 10 мм;

• 11 мм;

• 12 мм;

• 15 мм;

• 18 мм;

• 22 мм;

• 25 мм;

• 30 мм.

Вибір товщини залежить від конкретної задачі та умов її застосування. Наприклад, тонкі плити можуть використовуватися для внутрішнього оздоблення, а товстіші – для влаштування перекриттів та стін.

За типом:

OSB-1 – панелі для спорудження ненавантажених конструкцій та експлуатації в сухих умовах. Більше підійдуть для обшивки, також використовуються у меблевій промисловості;

OSB-2 – легкі, витривалі, використовуються для зведення опорних конструкцій у приміщеннях із нормальним рівнем вологості;

OSB-3 – використовуються при виготовленні опорних конструкцій в умовах підвищеної вологості, ідеально підійдуть для настилання підлоги;

OSB-4 – найнадійніша ланка, використовується при виготовленні конструкцій, що несуть значні механічні навантаження в умовах підвищеної вологості.

Необхідно також відзначити, що близько 90% усієї кількості ОСБ плит вітчизняного ринку будматеріалів, представлені третьою групою OSB-3. Широкі і універсальні характеристики цієї продукції роблять їх максимально популярними у великому діапазоні будівельних робіт. Тому цей вид матеріалу по достоїнству утримує пальму першості серед всіх інших типів.

За видом обробки:

В залежності від призначення матеріалу ОСП можуть мати різну обробку поверхні і кромки листа.

Нешліфовані ОСБ ЛИСТИ – необроблені листи з жорсткою поверхнею, що забезпечує підвищену адгезію з бітумними покриттями. Такі панелі є прекрасною базою для бітумних праймерів і покрівельних настилів, що забезпечило їх затребуваність для формування суцільної обрешітки дахів будь-якої площі.

Шліфовані ОСБ ЛИСТИ – пройшли механічну обробку, призначені для спорудження конструкцій з жорсткими допусками по товщині.

Лаковані ОСБ ЛИСТИ – листи цього виду OSB з одного боку покривають рідким або пастоподібним лаком. ЛКМ наноситься за допомогою вальцьових установок або лаконаливних верстатів. Така методика дозволяє отримати однотонне прозоре або рельєфне візерункове покриття. Попередня обробка основи ґрунтом або шпаклівкою дозволяє знизити витрату лаку, а також пігментувати базу у відповідності з переслідуваними декоративними цілями.

Ламіновані ОСБ ЛИСТИ – під ламінуванням розуміють нанесення на поверхню ОСП просоченого клеєм паперу. Як правило, для цих цілей використовують смоли, які в процесі гарячого пресування схоплюються з основою і твердіють до стану термореактивного полімеру.

Де можна застосувати плити ОСБ

Плити OSB є популярним будівельним матеріалом, який використовується в багатьох різних сферах. Ось деякі з найбільш поширених застосувань плит OSB:

Обшивка стін і стель: надають можливість обшивати як внутрішні, так і зовнішні стіни та стелі в будівництві житлових і комерційних будівель. Цей матеріал може використовуватися як тимчасове покриття або може бути інтегроване як невід'ємна частина постійної структури, надаючи гнучкі варіанти в плануванні та реалізації проєктів.

Піддони та підлогові покриття: найчастіше знаходять застосування при створенні піддонів та підлогових покриттів, особливо в підвалах і на горищах. Вони становлять собою надійний і доступний вибір для створення довговічних настилів і покриттів;

Виробництво меблів: можуть застосовуватися при виготовленні різних видів меблів. Їхня перевага полягає в зручності обробки і фарбування, що робить їх чудовим вибором для створення предметів декору в домашньому інтер'єрі;

Каркаси і зміцнення: можуть бути застосовані в ролі матеріалу для створення каркасів, таких як стіни та перегородки. Крім того, вони можуть використовуватись для посилення структурних елементів, що робить їх корисним та універсальним матеріалом у будівництві та реконструкції;

Використовується в пакуванні: через свою міцність і довговічність, плити OSB використовуються для створення пакувальних матеріалів і вантажних контейнерів.

Ізоляція і звукоізоляція: плити OSB можуть виконувати функцію додаткового шару ізоляції в стінах і стелях, а також покращувати звукоізоляцію приміщень;

Підтримка покрівлі: можуть використовуватися для створення підтримуючої структури для покрівлі, що допомагає розподілити вагу рівномірно та зміцнити покрівельний матеріал;

Будівництво тимчасових споруд: їх найчастіше застосовують під час будівництва тимчасових споруд, таких як шале, альтанки та гаражі.

Плити ОСБ в інтер'єрі

ОСБ плити стають все більш популярними серед дизайнерів інтер'єрів, але їхнє зростання популярності тільки починається. Немає сумнівів у тому, що плити ОСБ, що використовуються в інтер'єрі, – нове та оригінальне рішення, при цьому ще й дешеве. Завдяки своїй декоративній конструкції вони зроблять інтер'єр привабливішим. Плити добре виглядатимуть у приміщеннях, оформлених у стилі мінімалізм, модерн, скандинавський, індустріальний та лофт. Останні два стилі найчастіше зустрічаються у поєднанні з рішеннями з ОСБ, тому що це поєднання практично ідеальне.

Отже, OSB це легкий і міцний будівельний матеріал, що перевершує за багатьма параметрами таких іменитих конкурентів, як фанера. При цьому вартість OSB нижче, що робить цей матеріал найбільш перспективним на ринку.

Беручи до уваги всю отриману інформацію з цієї статті і дотримуючись всіх порад, які ви тут побачили, ви зможете легко вибрати для свого будинку відповідний тип ОСБ панелі, як за якістю, так і за ціною.

Якщо вирішили купити ОСБ плити, то Аstra companу може запропонувати вам саме те, що найкраще підійде для ремонту чи будівництва. Також пропонуємо вашій увазі інші групи товарів – матеріали для теплоізоляції, які широко використовуються при будівництві та ремонті.

У разі виникнення запитань можна зв'язатися з нашими менеджерами за телефоном 0800-20-71-02. Переглянути наш сайт, або завітати до нас за адресою: м. Полтава по вул. Героїв ОУН, 57А. та с. Острів Тернопільської області вул. Промислова, 10.

Правильний вибір ОСБ панелі, дозволить вам використовувати її протягом тривалого часу без всяких проблем.