Комплектуючі для покрівлі

Грамотно змонтована покрівля включає не тільки основне покриття, а й цілий ряд добірних елементів, необхідних для нормального функціонування конструкції на тривалий період.

Комплектуючі для покрівлі мають різне призначення, але всі разом працюють для захисту покрівельного простору герметизації, вентиляції, відведення вологи і продовжують термін служби всієї конструкції даху.

Асортимент добірних елементів дуже широкий. Вибір комплектуючих для даху залежить від конструкції та проводиться індивідуально. У розрахунок береться кількість схилів та матеріал покрівлі, примикання до вертикальних ділянок стіни сусідніх будівель, наявність вентиляційних виходів та димової труби.

Додаткові елементи закріплюються на покрівлі за допомогою болтів або саморізів зі спеціальними м'якими прокладками. Дотримання технології монтажу стане запорукою тривалої експлуатації всіх комплектуючих.

Найпоширеніші види добірних елементів

Планка стику пряма (коньок) – закриває стик листів покрівельного матеріалу нагорі. Являє собою кутовий металевий елемент, який з’єднує верхні ребра покриття даху. Планки стику бувають звичайної кутової форми, напівкруглі або складні. Існують коники з вентиляційними отворами. Обійтися взагалі без нього неможливо, адже саме коньок на дах захищає підпокрівельний простір від опадів, забезпечує вентиляцію для просушування покрівельного матеріалу і надає завершений вигляд покрівлі.

Планка торцева (вітрова планка) – зазвичай кріпиться на торцях скатів обрамляючи фронтон будинку. Захищає обрешітку від попадання вологи і нівелює вітрове навантаження, тому часто торцеву планку називають вітровою. Без неї вода і сніг у великих кількостях будуть заливатися всередину підпокрівельного простору. Якщо край листа не закрити, при сильному пориві вітру металочерепицю може взагалі відігнути і понести.

Планка стику розжолобків (ендова) – один з важливих елементів всієї покрівлі, що використовується для сполучення покрівельного ската, який має різні ухили. Монтаж ендови робиться до перекриття даху. Їх завдання – виконувати гідроізоляцію покрівлі. Планки стику бувають нижні і верхні. Нижня направляє стікання води по гофрі листа в потрібне місце. Так, стики ската стають захищеними від згубного впливу вологи. Верхня – захищає і декоративно оформлює стик.

Карнизна планка – призначається для того, щоб відводити воду зі ската даху прямо в ринву. Таким чином фасад і лобова дошка захищені від впливу атмосферних опадів і попадання вологи в підпокрівельний простір. Кріпиться карнизна планка до краю ската покрівлі.

Планка примикання – захищає місця з’єднань покрівлі з димоходом, вентиляційними трубами, стики ската з вертикальною стіною і т.д. Існують різноманітні форми планки примикання, в залежності від призначення.

Снігозахист – з назви зрозуміло, що основне їх призначення – затримувати сніг, конкретніше, щоб сніг падав з даху не великими пластами, а рівномірно. Зазвичай вони мають вигляд горизонтальних трикутних смужок, які розташовані або суцільною лінією, або в шаховому порядку. Вони універсальні, підходять для будь-якого виду покрівлі.

Кількість рівнів снігозатримувачів, що вам потрібна, залежить від двох показників – куту нахилу даху та довжини його скату. Чим більше ці показники, тим більше рівнів вам потрібно.

Особливості підбору добірних елементів

Колір. Оскільки добірні елементи та аксесуари для даху є невіддільною частиною покрівельних робіт, слід заздалегідь подумати про їх придбання та купувати разом з покрівельними матеріалами. Це дасть змогу уникнути розбіжностей в кольорі, котрий може відрізнятися у різних виробників. Попри використання загальноприйнятої палітри RAL, відтінок може мати відмінності, котрі при великій площі даху будуть помітні.

Товщина металу. При виборі додаткових елементів необхідно обов'язково звертати увагу на товщину металу, з якого вони виготовлені. Чим він товстіший, тим міцніше вироби. Зрозуміло, що від цього залежить і ціна матеріалу. Не варто економити, купуючи елементи, в яких відсутнє фарбування або антикорозійне покриття. Така економія призведе до більших витрат ближчим часом.

Ціна. Вартість повного комплекту необхідних матеріалів для покрівельних робіт буде нижчою, ніж при купівлі їх окремо. Адже такий підхід дозволяє правильно розрахувати кількість та розміри необхідних елементів спеціалістами компанії-виробника.

Виробництво добірних елементів компанією Astra company

На ряду з виробництвом металочерепиці та профнастилу для покрівлі, компанія Astra company виробляє всі необхідні добірні елементи, як стандартні, так і індивідуальні за замірами чи по кресленню замовника. Доступні в асортименті аксесуари для даху охоплюють весь перелік необхідних елементів для покрівельних робіт будь-якої складності.

Добірні елементи покрівлі виробляються із оцинкованого сталевого листа, що формується у готовий профіль методом холодного прокату. Корозійна стійкість готової продукції досягається завдяки обробці ґрунтуючим матеріалом, антикорозійним шаром та полімерним покриттям.

Товщина готових виробів складає від 0,18 мм до 0,43 мм, довжина – 2 000 мм. Підбір кольору добірних елементів здійснюється за палітрою RAL, так само як і металочерепиця та покрівельний металопрофіль. Це дозволяє підібрати аксесуари у точній відповідності до кольору покрівельних матеріалів замовника.

Детально ознайомитися з описом і характеристиками всіх добірних елементів ви можете на нашому сайті в розділі «Добірні елементи».

З усіх питань щодо замовлення та покупки добірних елементів покрівлі звертайтеся за телефоном 0800-207-120.