Мінеральна вата: як обрати утеплювач під ваші потреби?

Мінеральна вата: види та характеристики

Основною особливістю мінеральної вати є виготовлення з природних компонентів. Якщо це базальтова вата, вона робиться з каменю базальтової породи. Якщо це скловата, то основою для неї є кварцевий пісок.

Синтетичні домішки в цьому матеріалі все ж присутні, але сировина проходить контроль на відсутність токсичних та радіоактивних речовин.

Мінеральна вата має волокнисту структуру. Використовується як утеплювач для покрівлі, фасаду, підлоги чи трубопроводів.

Важливі характеристики матеріалу:

1. Звукоізоляція. Для зниження звукопередачі рекомендується використовувати утеплювач щільністю не менше 50 кг/м3.

2. Горючість. Вату відносять до групи горючості Г1 (не горить і не підтримує горіння).

3. Теплопровідність. Її вимірюють в межах коефіцієнту 0,025-0,05 Вт/м·K. Щоб ваш дім довше зберігав тепло, обирайте матеріал з меншим коефіцієнтом теплопровідності.

4. Водопоглинання. Значення вказує, як матеріал набирає вологу. Зазвичай цей показник в межах 0,5-2%. Чим менший відсоток, тим ефективнішою буде теплоізоляція.

5. Щільність (густина). Скловата має невелику щільність і використовується для утеплення труб, а також на теплотрасах. З похилих поверхонь вона може скочуватись. Базальтова вата має більш широку сферу застосування. Для підлоги під стяжку використовують матеріал з показником щільності від 110 кг/м³, а під ламінат — від 20 кг/м³. Для покрівлі обирають легку вату з густиною від 20 кг/м³. Для фасаду підійде щільність від 40 кг/м³ під декоративну штукатурку і від 20 кг/м³ для внутрішньої сторони стін з гіпсокартону або сайдингу.

Також перевагами мінеральної вати є те, що вона легка в транспортуванні, менше навантажує конструкцію, не злежується та має великий термін експлуатації.

Скловата чи базальтова вата — що підійде для ваших потреб?

Базальтова вата застосовується для ізоляції покрівель будь-якої форми, стін, “мокрих” фасадів, перегородок, трубопроводів.

Продається у плитах різної щільності. Має гарне шумопоглинання та високу температуру плавлення. Стійка до гниття, цвілі, грибка. Не приваблює паразитів.

Температура поверхні, яку можна ізолювати базальтовою ватою, може складати від -120°С до +1000°С. Також вона не накопичує вологу, а пропускає її, тому ідеально підходить для приміщень з високою вологістю, наприклад сауни, лазні.

Термін експлуатації — 50-70 років.

Серед недоліків такого матеріалу:

• неможливо уникнути швів і стиків при монтажі, що може утворювати містки холоду;

• чутлива до механічних пошкоджень.

Скловата менш універсальний матеріал. Він найкраще підходить для теплоізоляції металевих поверхонь. Такий утеплювач є еластичним та може мати різну товщину, щільність. Важливо, щоб на скловату не діяло сильне навантаження, адже вона буде ущільнюватися.

Але, скловата більш еластичний матеріал, і якщо при перевезенні він деформувався, згодом відновить свою форму.

Скловата зберігає свої властивості в діапазоні температур від -60°С до +500°С.

Недоліки такого утеплювача:

• усадка при наявності навантажень на поверхню або з часом;

• менший термін служби — 20-50 років;

• поглинає вологу.

Важливі дрібниці при виконанні утеплювальних робіт

1. Захист для рук та очей. Не забудьте придбати захисні матеріали: рукавиці, окуляри, респіратор. При роботі з мінеральною ватою потрібно закривати очі, руки і дихальні шляхи. Пил і мікрочасточки можуть подразнювати їх. Якщо на вашому об’єкті працює монтажна бригада, то зазвичай робочі самі дбають про захист.

2. Якість супутніх матеріалів. Не потрібно заощаджувати на клеєві. Для таких робіт потрібний спеціальний клей, яким покривають не менше 70% поверхні плити. Це робиться тому, що мінеральна вата важка, і при недостатній кількості клейкої речовини вона просто відпаде.

3. Армований шар (сітка), який накладається на фасад перед утепленням, повинен мати антикислотне покриття, щоб його не роз’їли штукатурні суміші.

4. Не забувайте про ґрунтовку. Спеціальні речовини у її складі поєднують різні шари, наприклад, армування і штукатурку та допомагають відштовхувати вологу. Обов’язково обробіть ґрунтовкою поверхню перед монтажем мінеральної вати, а також після армування перед тим, як штукатурити.

5. Товщина утеплювача. Для того, щоб обрати правильну товщину матеріалу зверніться до спеціалістів, у яких ви купуєте мінвату, або до фахівців, які будуть займатися монтажем. Це важливий показник, тому що неправильна товщина може призвести до утворення конденсату. Якщо він з’являється всередині стіни або утеплювача, то починаються процеси гниття і покриття цвіллю.

Мінеральна вата від Astra company

В асортименті Astra company представлена мінеральна вата двох видів - скловата і базальтова. Кожна має свої характеристики і сфери застосування.

Мінеральна вата в рулонах або ж скловата продається площею 15 кв. м або 18 кв. м. Щільність матеріалу 9 кг/куб. м. Підходить така мінвата для утеплення плоских або металевих поверхонь.

Базальтова вата продається у плитах різної щільності. Товщина однієї плити може бути 5 см або 10 см. Щільність матеріалу на вибір: 30 кг/куб. м, 45 кг/куб. м, 135 кг/куб. м. Базальтова вата універсальна і підходить для утеплення найрізноманітніших поверхонь. Відповідно ціна на мінвату цього виду буде вищою.

Також в Astra company ви знайдете гідро-, паробар’єри та інші теплоізоляційні матеріали.

Детальніше переглянути асортимент ви можете на нашому сайті у розділі “Будівельні матеріали” → “Гідроізоляція та теплоізоляція”. Купити мінеральну вату можна прямо тут, через кошик. Якщо вам потрібна консультація, телефонуйте нашому менеджеру 0 800 207 120.